Ποιότητες Υφασμάτων

Ποιότητες Υφασμάτων

Βαμβάκι πενιέ

Το βαμβάκι, ένα απο τα πλέον φιλικά ως προς την επιδερμίδα υλικά, προσφέρει δροσιά και απόλυτη άνεση. την Ελλάδα πρωτοήρθε από την Ασία κατά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου  γύρω στο 325 π.Χ.
Η νηματοποίηση των ινών του βαμβακιού μας δίνει το βαμβακερό νήμα.
Τα  βαμβακερά νήματα έχουν ποιοτικές διαβαθμίσεις ανάλογα με τον τρόπο νηματοποίησης .
 
Η καλύτερη ποιότητα νηματοποίησης είναι η μέθοδος πενιέ, η οποία προσφέρει εξαιρετική απαλότητα στην επιδερμίδα. Το βαμβάκι χτενίζεται με συνέπεια, οι κοντές και σκληρές ίνες αποβάλλονται και μόνο οι ώριμες και μακριές ίνες νηματοποιούνται (εξού και η αγγλική ορολογία Combed cotton -χτενισμένο βαμβάκι). Το νήμα πενίε θωρείται ως το ακριβότερο βαμβακερό νήμα.
 

Βαμβακοσατέν

 
Το βαμβακοσατέν είναι βαμβακερό ύφασμα, το οποίο υφαίνεται με μια ιδιαίτερη τεχνική, γνωστή στην κλωστουφαντουργία ως σατέν ή sateen. Απο τα συνηθέστερα παράγωγα της σατέν ύφανσης είναι το σπασμένο σατέν, η ύφανση atlas με μπαλωμένα σημεία, το σατέν όψης υφαδιού με δύο βήματα, το σατέν σε αποχρώσεις, το ενισχυμένο σατέν και η ύφανση adria.
 

Μαλλί

 
Το μαλλί είναι η υφαντική ίνα, η οποία προέρχεται από το τρίχωμα ορισμένων ζώων και κυρίως του προβάτου.
Στην υφαντουργία το μαλλί συνήθως παραπέμπει στο τρίχωμα των προβάτων, παρόλο που και άλλα ζώα προσφέρουν τρίχα κατάλληλη για κατασκευή μάλλινων υφασμάτων. Η ποιότητα του μαλλιού εξαρτάται από τη φυλή των προβάτων και την περιοχή στην οποία παράγεται. Τα πρόβατα της φυλής μερινός παράγουν την καλύτερη ποιότητα μαλλιού στον κόσμο. Εκτρέφονται κυρίως στην Αυστραλία αποκλειστικά και μόνο για το μαλλί τους και όχι για το κρέας ή άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα.
 
Εκτός από τα πρόβατα, άλλα ζώα που παράγουν τρίχα, κατάλληλη για την κλωστοϋφαντουργία, είναι: η καμήλα, η αίγα μοχέρ, η αίγα κασμίρ, το λάμα (ανήκει στην οικογένεια των καμήλων),  το αλπακά (ανήκει στην οικογένεια των καμήλων), το κουνέλι ανκορά. Η τρίχα τους χρησιμοποιείται είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με μαλλί προβάτου, για να είναι χαμηλότερο το κόστος του υφάσματος. Το όνομα του υφάσματος συνοδεύεται από το όνομα του ζώου που παράγει την τρίχα π.χ. τρίχα καμήλας - ύφασμα καμηλό τρίχα κασμίρ - ύφασμα κασμίρ τρίχα κουνελιού ανκορά - ύφασμα ανκορά.
 

Ιδιότητες μάλλινων υφασμάτων

 
Το μαλλί είναι από τα σπουδαιότερα υλικά υφαντουργίας. Παρουσιάζει πολλές και ενδιαφέρουσες ιδιότητες, όπως:
 
1. Είναι μαλακό.
2. Είναι ζεστό γιατί είναι κακός αγωγός της θερμότητας και μονώνει τη θερμοκρασία του σώματος. 
3. Αντέχει στην χρήση, αν συντηρηθεί σωστά.
4. ∆εν καίγεται εύκολα.
5. Είναι ελαστικό.  
6. Απορροφά και συγκρατεί νερό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος του. Για το λόγο αυτό το στέγνωμα των πλεκτών είναι σημαντικό να γίνεται σε επίπεδη επιφάνεια.
7. ∆εν αντέχει σε υψηλή θερμοκρασία, γι αυτό πλένεται σε χλιαρό νερό, στεγνώνει μακριά  από τον ήλιο και σιδερώνεται σε χαμηλή θερμοκρασία.
8. Προσβάλλεται από έντομα, γι’ αυτό πρέπει να προστατεύεται με φυσικά αντισκοριακά, όπως λεβάντα, θυμάρι, δάφνη.
9. Χρειάζεται προσοχή στο σιδέρωμα γιατί μπορεί να δημιουργηθούν γυαλιστερά σημάδια πάνω στο ύφασμα.
 

Λινό

 
Το λινάρι καλλιεργείται για τις κλωστικές ίνες του, από τις οποίες κατασκευάζονται λινά νήματα και υφάσματα. Η καταγωγή του προέρχεται από την Ασία και θεωρείται ως ένα από τα αρχαιότερα κλωστικά φυτά. Τα υφάσματα που παράγονται από το λινάρι είναι τα γνωστά ως "λινά υφάσματα". Οι ίνες του λιναριού έχουν μικρή ελαστικότητα και σκληρή υφή, γι' αυτό το λόγο τα λινά υφάσματα τσαλακώνονται εύκολα και το σιδέρωμά τους θεωρείται δύσκολο. Με ειδικές επεξεργασίες το πρόβλημα αυτό ελαττώνεται. Τα λινά ρούχα είναι εξαιρετικά δροσερά επειδή το λινάρι έχει τη δυνατότητα να απορροφά και να απελευθερώνει υγρασία.
 

Ιδιότητες λινών υφασμάτων:

1. Είναι ανθεκτικά
2. Είναι δροσερά
3. Είναι απορροφητικά
4. Επιδέχονται λεύκανση  
5. Είναι εύφλεκτα
6. Τσαλακώνουν  
7. Είναι δύσκολα στο σιδέρωμα  
8. Το συνεχές σιδέρωμα μπορεί  να λεπτύνει τις ίνες τους
 

Μετάξι

 
Το μετάξι είναι μία από τις πολυτιμότερες υφαντικές ίνες ζωικής προέλευσης, που παράγεται από την κάμπια του μεταξοσκώληκα όταν φτιάχνει το κουκούλι της.  Μέσα στο κουκούλι, η κάμπια, θα περάσει τη φάση της μεταμόρφωσής της. Ο μεταξοσκώληκας κατασκευάζει την ίνα αυτή απ’ το έκκριμα των αδένων του, που όταν έρχεται σ’ επαφή με τον αέρα, στερεοποιείται και παίρνει τη μορφή συνεχούς και πολύ λεπτής ίνας.
 

Ιδιότητες μεταξωτών:  

 
1. Είναι ανθεκτικά
2. Είναι μαλακά
3. Είναι γυαλιστερά
4. Είναι ζεστά  
5. Είναι ελαστικά
6. Είναι απορροφητικά
7. Είναι ακριβά
8. Τσαλακώνουν
9. Είναι εύφλεκτα
10. Είναι δύσκολα στη συντήρηση
 

Πολυέστερ

 
Οι πολυεστερικές ίνες είναι λεπτές και ελαφριές, δεν τσαλακώνονται, πλένονται και στεγνώνουν εύκολα, δεν είναι ελαστικές, απορροφούν μικρές ποσότητες νερού και συνήθως κατά το πλύσιμο δε μικραίνουν, είναι ανθεκτικές στο φως και στους μικροοργανισμούς και δεν καίγονται εύκολα. Επίσης, έχουν καλές αντοχές στη συχνή χρήση και στις τριβές. 
 

Ακρυλικό

 
Οι ακρυλικές ίνες χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στην παραγωγή πλεκτών και μάλλινων υφασμάτων. Κάνουν τα πλεκτά πιο ανθεκτικά, όμως δεν αποτρέπουν το κόμπιασμα. Στα “υπέρ” τους έχουν το χαρακτηριστικό ότι δεν τσαλακώνονται και πλένονται άνετα στο πλυντήριο.
 

Microfiber

 
Οι μικροΐνες είναι πολύ λεπτές, τεχνητά δημιουργημένες ίνες, συνήθως από πολυεστέρα ή πολυαμίδιο. Αν τις συγκρίνουμε με την ίνα του μεταξιού είναι 2 φορές πιο λεπτές, 3 φορές από την ίνα του βαμβακιού, 8 φορές από το μαλλί και 100 φορές πιο λεπτές από την ανθρώπινη τρίχα. Τα προϊόντα που παράγονται από μικροΐνες είναι απίστευτα απαλά στο άγγιγμα και πολύ ελαφριά. Τι σημαίνει αυτό για ένα πάπλωμα; Είναι πολύ ελαφρύ σαν πούπουλο, μαλακό, ζεστό και αγκαλιάζει το σώμα. Είναι εύκολο στην χρήση γιατί πλένεται στο πλυντήριο. Επίσης, για όσους έχουν αλλεργία στα πούπουλα, είναι το ιδανικό πάπλωμα.
 
 

Οδηγίες Πλύσης